in English |
 
· Uutisarkistoon
· Takaisin etusivulle
 
Yleisvaikutelman arviointi täydentämään maaseutumatkailun majoitustilojen teknistä luokitusta
24.2.2009

Yleisvaikutelman arviointi majoitustilojen luokituksessa

Maaseutumatkailun majoitustilojen luokitusjärjestelmässä (Malo) on mukana parisen tuhatta maaseutumatkailuyritystä, noin 3000 mökkiä ja 1500 muuta majoitustilaa. Luokitus yhtenäisen  valtakunnallisen ohjeiston mukaisesti alkoi vuonna 1993. Luokitustoiminnasta vastaa ProAgria Maaseutukeskusten Liitto.

Maaseutumatkailun majoitustilojen kokonaislaadun arviointiin ja kehittämiseen on vuonna 2008 otettu käyttöön myös yleisvaikutelman arviointi. Yleisvaikutelman arviointi täydentää majoitustilojen teknistä luokitusta (Malo). Arvioinnin kohteena ovat varsinaiset majoitustilat, niiden sisustaminen ja rakenteet. Lisäksi arvioidaan majoituskohteen lähimaisema ja -ympäristö.

"Yleisvaikutelman arviointi palvelee majoitustilojen kokonaislaadun kehittämistä. Jo pienilläkin parannuksilla voidaan asiakkaalle tuottaa lisäarvoa, aistein havaittavia nautintoja ja elämyksiä  - eikä aina tarvita edes eurojakaan", sanoo kehityspäällikkö Tarja Jutila Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta. Yrittäjä voi käyttää majoitustiloistaan saamiaan arviointeja apuna asiakasviestinnässään.

Arvioinnin näkökulmina visuaalisuus ja toiminnallisuus

Arvioinnin näkökulmina ovat visuaalisuus ja toiminnallisuus."Onnistunut, esteettinen ja toimiva sisustus lisää majoitustilojen arvostusta ja asiakastyytyväisyyttä", kertoo sisustussuunnittelija  Eerika Suvila, joka on osallistunut arvioinnin kehittämiseen. Sisustamisen osalta arvioidaan eri tilojen, kuten sisääntulon, olohuoneen, keittiön ja saunan ensivaikutelmaa, rakenteita, valaistusta, kalustusta ja sisustustekstiilejä. Jo pelkästään puhtaus on Suvilan mukaan puoliruokaa näissäkin asioissa puhumattakaan onnistuneen värimaailman tuomasta silmänilosta.

Lähimaiseman ja -ympäristön arvioinnissa tarkastellaan ensivaikutelmaa jo tulotieltä lähtien, kohteen sopivuutta ympäristöönsä sekä houkuttelevuutta. Lähemmin tarkastellaan eri toiminnoille varattuja alueita ja viherympäristöä sekä pihapiirin rakennusten, rakenteiden ja kalusteiden toiminnallisuutta ja sopivuutta ympäristöön. "Tarkoituksenmukainen, asiakkaan tarpeet huomioiva ja huoliteltu  ympäristörakentaminen lisää varmuudella viihtyisyyttä ja jättää mieleen painuvia muistikuvia", vakuuttaa maisemasuunnittelija Leena Lahdenvesi-Korhonen, joka on myös osallistunut arviointimallin kehittämiseen.

Asuintilojen stailaaminen ja tuunaaminen ovat paljon esillä ja kiinnostavat tämän päivän kuluttajaa, samoin kuin pihapiirin kunnostaminen ja rakentaminen.  Myös maaseudulla tarjolla olevia majoituspalveluja; mökkejä, huoneita ja huoneistoja, voidaan katsella uudesta näkövinkkelistä ja käyttää apuna ulkopuolisen silmää varsinkin, kun oma silmä usein turtuu näkemälleen.  Arviointeja tulevat tekemään tehtävään koulutetut majoitustilojen luokittelijat.

Majoitustilojen yleisvaikutelman arviointimallia on kehitetty hankkeessa Maaseutumatkailun majoitustilojen luokitustoiminta vastaamaan 2000-luvun tarpeita. Hanketta on rahoittanut maa- ja metsätalousministeriö Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän suosituksesta.

Lisätietoja:

Tarja Jutila, kehityspäällikkö, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, puh. 040 515 7089, tarja.jutila@proagria.fi

Hannu Heikkilä, tuoteryhmäpäällikkö, ProAgria Maaseutukeskusten Liitto, puh. 0400 103 042, hannu.heikkila@proagria.fi

Eerika Suvila, sisustussuunnittelija,  puh.  040 7557374, eerika.suvila@kolumbus.fi

Leena Lahdenvesi-Korhonen, maisemasuunnittelija, Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, puh. 0400 875326 , leena.lahdenvesi-korhonen@proagria.fi

 

 
Suosittelemme selaimeksi uusinta Mozilla Firefoxia